Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγ. Πάντων Τριταίας

Την Τεταρτη 8 Μαρτιου 2017 

 ο Ιερος μας Ναος πραγματοποιει προσκυνηματικη 

επισκεψη στην Ιερα Μονη Αγιων Παντων Τριταιας


Πρόγραμμα
Τετάρτη 8 Μαρτίου 


  • 2.30 το μεσημέρι αναχώρηση μπροστά από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου
  • 4.00-5.30 Συμμετοχή μας στην Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί στη Μονή Αγίων Πάντων Τριταίας.
  • 7.30 (περίπου) το απόγευμα άφιξη στην Πάτρα στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου

Το κόστος  συμμετοχής είναι 10€ το άτομο. 

Παρακαλούμε για την έγκαιρη 
κράτηση θέσης.




Η Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Βελιμαχίου Τριταίας είναι ανδρώα μονή της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών και σε αυτήν εγκαταβιούν σήμερα 4 πατέρες.
Βρίσκεται πλησίον του χωριού Βελημάχι Αχαΐας, στην Τοπική Κοινότητα του οποίου υπάγεται διοικητικά και είναι περιτριγυρισμένη από δάσος.

Η Ιερά Μονή εορτάζει την Κυριακή των Αγίων Πάντων μετά πάσης θρησκευτικής λαμπρότητας

Είναι ένα μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε το 1728 μ.Χ. από τον ηγιασμένο Μοναχό Νεκτάριο και με την Χάρη του Θεού διατηρεί την αρχική του μορφή, καθώς δεν καταστράφηκε από τους Τούρκους, του Γερμανούς ή τους αντάρτες. Έχει την μορφή καστρομονάστηρου καθώς είναι περιμετρικά χτισμένο και στα τείχη μπορεί ο επισκέπτης να παρατηρήσει τις πολεμίστρες αλλά και τις ζεματίστρες πάνω από τις δύο πύλες εισόδου της Μονής. Οι πόρτες των Ναών και των Κελιών είναι μικρές και εντυπωσιακές, προκειμένου να αποτρέπεται η είσοδος αλόγων εντός της Μονής. Όλα αυτά μαρτυρούν ότι ο κτήτορας της Ιεράς Μονής ήθελε να προστατέψει την Ιερά Μονή από τις επιθέσεις των Τούρκων της εποχής. 

Χαρακτηριστικά επίσης είναι το πετρόκτιστα θολωτά στοιχεία που δεσπόζουν περιμετρικά της κεντρικής αυλής της Μονής, τα οποία έχουν τεχνοτροπία αραβική, επηρεασμένη από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Εντός της Ιεράς Μονής ευρίσκονται τρεις Ιεροί Ναοί. Το Καθολικό το οποίο είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, το Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου τα οποία είναι κατάγραφα με υπέροχες Αγιογραφίες, οι οποίες μαγνητίζουν το βλέμμα των επισκεπτών και το Παρεκκλήσιο των Αγίων Πάντων. Επίσης εντός της Ιεράς Μονής μπορεί ο επισκέπτης να επισκεφθεί το παλαιό ελαιοτριβείο της Μονής, το οποίο είναι χειροποίητο με ξυλεία της Μονής, κάτι μοναδικό για την εποχή μας.

Αυτό το παραδοσιακό μοναστήρι διατηρεί την αρχική του μορφή τόσους αιώνες που αξίζει να το επισκεφτεί κάποιος, για να παρακολουθήσει μια κατανυκτική Θεία Λειτουργία, υπό το φως των κεριών, όπου οι αγγελικές φωνές των ψαλτών σε μεταφέρουν πίσω στον χρόνο και κοντά στον θρόνο του Θεού. Εκεί που θα μπορεί ο καθένας μας να εναποθέσει τους πόνους και τα πάθη του προκειμένου να λάβει από το Θεό τη λύτρωση, την παρηγοριά και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής αξίζει κανείς να προσευχηθεί σε μια Ακολουθία των Χαιρετισμών, ώστε να μεταφερθεί νοητά στις περιόδους εκείνες που οι πιστοί κάτω από την απειλή των Αβάρων έψαλαν τον Ακάθιστο ύμνο, να απολαύσει την μυσταγωγία και την ησυχία σε μια Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία, αλλά και οποιαδήποτε άλλη στιγμή θέλει να ζήσει λίγο την ξεγνοιασιά από τα προβλήματα της καθημερινότητας κάνοντας μια επίσκεψη στην Μονή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και όχι μόνο αξίζει κανείς να χαρίσει ένα τέτοιο δώρο στον εαυτό του.

Οι επισκέπτες της Ιεράς Μονής θα γευτούν την μοναστηριακή φιλοξενία και το μοναστηριακό κέρασμα.

Η Μονή απέχει 35 Χλμ από πόλη της Πάτρας διαμέσου της 111 Πατρών-Τριπόλεως.